Home

O projektu
Voditelj i kontakt osoba
Novosti
[ Arhiva ]
Izvješća

Događanja
U organizaciji Katedre
Međunarodni skupovi

Literatura
Dokumenti i članci
Knjižnica
Pretraživač
Časopisi

Linkovi

English

Pišite nam
Novosti

25. 10. 2004. - Istraživanje odljeva mozgova iz Hrvatske

UNESCO-ova Katedra do lipnja 2004. sudjelovala je u istraživanju Brain Drain and the Academic and Intellectual Labour Market in South East Europe koji je organizirao UNESCO-ov Europski centar za visoko obrazovanje (www.cepes.ro). Rezultati istraživanja za Hrvatsku prezentirani su na sastanku koji je održan u lipnju u Bukureštu, te će biti izdani u časopisu Higher Education in Europe. Završni tekst istraživanja dostupan je na našim web stranicama ovdje.


14. 10. 2004. - Novosti na web stranici Katedre

Odnedavno na web stranici možete pronaći nekoliko novih linkova, dok smo u člancima dodali iznimno koristan pregledni članak o Europskom sustavu prijenosa bodova (ECTS).
U literaturi smo postavili dokument Recognition of foreign qualifications, priručnik za specijaliste u priznavanju diploma. Nadamo se da će vam novi dokumenti biti od koristi!


30. 9. 2004. - DEAN konferencija - sveučilišta moraju surađivati s industrijom

Konferencija europske dekanske akademske mreže DEAN poslala je snažnu poruku europskim sveučilištima o potrebi povezivanja istraživačkoga rada s gospodarstvom, prenosi europski portal znanstvenih vijesti CORDIS. Dr Gilles Capart, direktor tvrtke SOPRATEC, tvrtke usmjerene na transfer tehnologije povezane sa Sveučilištem Louvain iz Belgije, tvrdi: "U pitanju je istraživačka misija sveučilišta - kako zadržavanje kvalitetnih znanstvenika, tako i opravdanje sredstava uloženih u istraživanja; u pitanju je kompetitivnost europske industrije; u pitanju je uspjeh Europskog istraživačkog prostora."

Cijelu vijest možete pročitati na CORDIS portalu (vijest je objavljena 29. rujna 2004.)


16. 9. 2004. - Novi broj Akademskog glasnika Sveučilišta u Zagrebu

Izbor novosti iz 12. broja Akademskog glasnika:
- obavijest o stipendijama Švicarske konferederacije i Sveučilišta u Udinama;
- natječaj za sufinanciranje hrvatsko-mađarskih istraživačkih projekata s rokom prijave do 8. listopada 2004;
- poziv fakultetima i akademijama za dostavljanje ideja o mogućnosti suradnje sa Slobodnim sveučilištem iz Bruxellesa (Université libre de Bruxelles-ULB). Poziv je otvoren do 15. listopada 2004. poštom ili na adresu Mire Ščurić iz Ureda za međunarodnu suradnju
- zaključci s III. Sabora AMAC/AMCA udruga (udruga studenata diplomiranih na hrvatskim visokim učilištima).

Akademski glasnik broj 8/2004


14. rujna 2004. - Nova cjelina na web stranici - Časopisi

Drago nam je što vas možemo obavijestiti da smo otvorili novu cjelinu na web stranici: časopisi. Cjelina časopisi otvorena je s ciljem pružanja pomoći profesionalcima u visokom obrazovanju u pronalaženju relevantnih publikacija o znanosti i visokom obrazovanju.

Istovremeno, obnovili smo sadržaj cjelina linkovi, međunarodni događaji i članci pa vas pozivamo da ih posjetite.


31. 8. 2004. - Obavijest - radovi na mreži za pristup internetu

Zbog radova na mreži za pristup internetu u rektoratu Sveučilišta web stranica Katedre neće se obnavljati u sljedećih tjedan dana.


15. 7. 2004. - Sveučilište u Zagrebu dobilo Tempus projekte

Europska komisija odobrila je financiranje 10 Tempus projekata na Sveučilištu u Zagrebu, 7 višegodišnjih Zajedničkih europskih projekata i tri jednogodišnjih Strukturalnih i komplementarnih mjera. UNESCO-ova Katedra za menadžment u visokom obrazovanju dobila je jednogodišnji projekt strukturalnih i komplementarnih mjera "Strategic management of staff development at university" kojega u suradnji vode UNESCO-ova Katedra i Sveučilište u Bristolu. Rektorat Sveučilišta dobio je zajednički europski projekt "Moving ahead with the Bologna process in Croatia" kojega također zajednički vode Sveučilište u Zagrebu i Bristolu.

S ovim odličnim vijestima pozdravljamo Vas na početku ljetne pauze koja će trajati do 15. kolovoza.

Vaš tim UNESCO-ove Katedre.


13. 7. 2004. - Novi broj Akademskog glasnika Sveučilišta u Zagrebu

Izbor novosti iz 11. broja Akademskog glasnika:
- izvještaj s III. Sabora AMAC/AMCA udruga (udruga studenata diplomiranih na hrvatskim visokim učilištima);
- obavijest o poslijediplomskim istraživačkim stipendijama Rektorske konferencije Alpe-Jadran za akademsku godinu 2004./05.;
- obavijest o novopotpisanim sporazumima između Sveučilišta u Zagrebu i stranih sveučilišta;
- rezultati natječaja za TEMPUS projekte i popis odabranih projekata iz Hrvatske;
- obavijesti o pozivima za novčanu pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za poslijediplomske studente koji studiraju izvan Hrvatske.

Akademski glasnik broj 7/2004 (500 kb)


7. 7. 2004. - Novosti na web stranici i newsletter INQAAHE udruge

Odnedavno na web stranici možete pronaći nekoliko novih linkova i nove međunarodne konferencije. U člancima sada možete pronaći Izjavu ENIC/NARIC mreža o pitanjima priznavanja diploma u Europskom području visokog obrazovanja (EHEA).
Naposlijetku, u literaturi smo postavili newsletter Međunarodne mreže agencija za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (INQAAHE).


21. 6. 2004. - III Sabor AMAC/AMCA udruga

III Sabor AMAC/AMCA udruga (udruga studenata diplomiranih na hrvatskim visokim učilištima) održat će se od 30. lipnja do 3. srpnja 2004. u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu. Rad u Saboru obuhvaćat će pozvana predavanja na temu "Sveučilište, znanost i globalizacija", te izvješća AMAC/AMCA udruga o njihovome radu. Organizacijski odbor Sabora vodi prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, a njegovo održavanje sufinanciraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilište u Zagrebu, te pojedini fakulteti.

Više o Saboru kao i o radu AMAC/AMCA udruga može se pronaći na njihovim web stranicama.


11. 6. 2004. - Novi broj Akademskog glasnika Sveučilišta u Zagrebu

Izbor novosti iz 10. broja akademskog glasnika:
- obavijest o III. Saboru AMAC/AMCA udruga koji će se od 30. lipnja do 4. srpnja održati u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva.
- poziv za dostavljanje ideja suradnje s Karlovim sveučilištem u Pragu. Poziv je otvoren do 25. lipnja 2004. poštom ili na adresu Mire Ščurić iz Ureda za međunarodnu suradnju.
- poziv za dostavljanje mogućnosti suradnje, te opis dosadašnjih iskustava sa Slobodnim sveučilištem iz Bruxellesa (Université libre de Bruxelles-ULB). Poziv je otvoren do 25. lipnja 2004. poštom ili na adresu Mire Ščurić iz Ureda za međunarodnu suradnju
- obavijesti o stipendijama za Sveučilište Johannes Gutenberg (rok prijave 21. lipnja 2004.), istraživačke stipendije u Trstu (rok prijave 30. lipnja 2004.) i stipendije za istraživački boravak u Japanu (rok prijave 15. lipnja 2004.)

Glasnik donosi još mnoge vijesti, te vas, kao i uvijek, pozivamo da posjetite doljnji link!

Akademski glasnik broj 6/2004


1. 6. 2004. - Recite nam svoje mišljenje!

Nakon prvih šest mjeseci 2004. godine zaključili smo da je vrijeme da damo riječ našim posjetiocima i korisnicima. Stoga, pozivamo vas da nam pošaljete mišljenja i komentare o stranici i o samoj Katedri na našu e-mail adresu.

Posebno nas zanima vaše mišljenje i komentari o:
- kvaliteti navigacije po stranici i jednostavnosti pronalaženja materijala koji tražite
- sadržaju koji je dostupan na stranici
- nove cjeline/sadržaj koji biste htjeli vidjeti
- aktivnostima UNESCO-ove Katedre.

Hvala na komentarima!

Vaš tim UNESCO-ove Katedre.

25. 5. 2004. - Novi broj Akademskog glasnika Sveučilišta u Zagrebu

Izbor novosti iz 9. broja akademskog glasnika:
- obavijest o Dorothy Hodgkin Postgraduate Award programu.
- poziv zainteresiranima za podnošenje prijedloga suradnje u okviru radnog programa suradnje Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Hamburgu.
- program stipendija za suradnju izmedu Norveške i jugoistocne Europe za akademsku godinu 2004./2005.
- Stipendije Fonda Kraljice Jadwige na Sveucilištu Jagiellonian u Krakovu.

Glasnik donosi još mnoge vijesti, te vas, kao i uvijek, pozivamo da posjetite doljnji link!

Akademski glasnik broj 5/2004


11. 5. 2004. - Radionica o menadžmentu promjene u visokom obrazovanju

U sklopu Tempus projekta "Razvoj sustava kontrole kvalitete u visokom obrazovanju" (QUASYS) koji se provodi na Sveučilištu u Zagrebu, od 26.-28. svibnja 2004. održat će se radionica "Menadžment promjene u visokom obrazovanju" (Change management in higher education).
Radionici će prisustvovati 25 predstavnika srednjeg i višeg menadžmenta hrvatskih visokih učilišta koji će obraditi pet tema relevantnih za ulogu promjena u osiguranju kvalitete. Radionicu će voditi strani i domaći stručnjaci koji će uz predavanja i praktičan rad hrvatskim menadžerima visokoga obrazovanja omogućiti uvid u ovo relativno novo područje.

http://www.unizg.hr/workshopsljeme.htm


5. 5. 2004. - Novosti na web stranici

Web stranica je obnovljena s nekoliko novih linkova, dokumenata o visokom obrazovanju i dvije nove konferencije pa vas pozivamo da posjetite te kategorije.


26. 4. 2004. - Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković

U Zagrebu se od 13. - 15. svibnja 2004. održavaju Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković, najveće multidisciplinarne znanstvene institucije u Hrvatskoj u području prirodnih znanosti. Znanstvenici Instituta aktivni su u mnogim područjima fizike, kemije, biologije, medicine, ekologije, računarstva i elektronike.

Na Otvorenim danima zainteresirani građani dobit će priliku upoznati se s nekima od aktivnosti Instituta Ruđer Bošković na direktan i atraktivan način, te razgledati laboratorije Instituta. Pojedinačne posjete nije potrebno najaviti, dok je u slučaju planiranih grupnih dolazaka posjet potrebno najaviti što prije.

Detaljnije informacije dostupne su na web stranicama Instituta http://www.irb.hr/hr/events/opendays/


20. 4. 2004. - Sastanak europskih sveučilišnih ureda za međunarodnu suradnju u Zagrebu

Nakon posjete eksperata Salzburg seminara, Sveučilište u Zagrebu domaćin je još jednome međunarodnom događaju.
U četvrtak i petak, 22. i 23. travnja u Zagrebu se održava sastanak ureda za međunarodnu suradnju sveučilišta članova Međunarodne mreže sveučilišta glavnih gradova Europe. Prezentacije na sastanku:
- Bolonjski proces: novine i posljedice (Arthur Mettinger, predsjednik UNICE)
- Erasmus Mundus - predstavljanje programa (Chantal Zoller, Université Libre de Bruxelles)
- LEONARDO UNICA - pozitivne prakse (Maria Schmidt-Dengler, Sveučilište u Beču)
- UNICA-EAIRE projekt Postavljanje kriterija za indikatore uspješnosti u procjeni osiguranja kvalitete u međunarodnoj suradnji, (Andreas Mallouppas, Sveučilište u Cipru)
- predstavljanje zagrebačkog sveučilišta i visokog obrazovanja u Hrvatskoj (Vlasta Vizek Vidović, prorektorica za međunarodnu suradnju).

Između ostaloga, na sastanku će se raspravljati i o studentskoj konferenciji UNICA-e u Amsterdamu http://www.unicainamsterdam.nl/


11. 5. 2004. - Radionica o menadžmentu promjene u visokom obrazovanju

U sklopu Tempus projekta "Razvoj sustava kontrole kvalitete u visokom obrazovanju" (QUASYS) koji se provodi na Sveučilištu u Zagrebu, od 26.-28. svibnja 2004. održat će se radionica "Menadžment promjene u visokom obrazovanju" (Change management in higher education).
Radionici će prisustvovati 25 predstavnika srednjeg i višeg menadžmenta hrvatskih visokih učilišta koji će obraditi pet tema relevantnih za ulogu promjena u osiguranju kvalitete. Radionicu će voditi strani i domaći stručnjaci koji će uz predavanja i praktičan rad hrvatskim menadžerima visokoga obrazovanja omogućiti uvid u ovo relativno novo područje.


5. 5. 2004. - Novosti na web stranici

Web stranica je obnovljena s nekoliko novih linkova, dokumenata o visokom obrazovanju i dvije nove konferencije pa vas pozivamo da posjetite te kategorije.


26. 4. 2004. - Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković

U Zagrebu se od 13. - 15. svibnja 2004. održavaju Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković, najveće multidisciplinarne znanstvene institucije u Hrvatskoj u području prirodnih znanosti. Znanstvenici Instituta aktivni su u mnogim područjima fizike, kemije, biologije, medicine, ekologije, računarstva i elektronike.

Na Otvorenim danima zainteresirani građani dobit će priliku upoznati se s nekima od aktivnosti Instituta Ruđer Bošković na direktan i atraktivan način, te razgledati laboratorije Instituta. Pojedinačne posjete nije potrebno najaviti, dok je u slučaju planiranih grupnih dolazaka posjet potrebno najaviti što prije.

Detaljnije informacije dostupne su na web stranicama Instituta http://www.irb.hr/hr/events/opendays/


20. 4. 2004. - Sastanak europskih sveučilišnih ureda za međunarodnu suradnju u Zagrebu

Nakon posjete eksperata Salzburg seminara, Sveučilište u Zagrebu domaćin je još jednome međunarodnom događaju.
U četvrtak i petak, 22. i 23. travnja u Zagrebu se održava sastanak ureda za međunarodnu suradnju sveučilišta članova Međunarodne mreže sveučilišta glavnih gradova Europe. Prezentacije na sastanku:
- Bolonjski proces: novine i posljedice (Arthur Mettinger, predsjednik UNICE)
- Erasmus Mundus - predstavljanje programa (Chantal Zoller, Université Libre de Bruxelles)
- LEONARDO UNICA - pozitivne prakse (Maria Schmidt-Dengler, Sveučilište u Beču)
- UNICA-EAIRE projekt Postavljanje kriterija za indikatore uspješnosti u procjeni osiguranja kvalitete u međunarodnoj suradnji, (Andreas Mallouppas, Sveučilište u Cipru)
- predstavljanje zagrebačkog sveučilišta i visokog obrazovanja u Hrvatskoj (Vlasta Vizek Vidović, prorektorica za međunarodnu suradnju).

Između ostaloga, na sastanku će se raspravljati i o studentskoj konferenciji UNICA-e u Amsterdamu http://www.unicainamsterdam.nl/


14. 4. 2004. - Eksperti Salzburg seminara na Sveučilištu u Zagrebu

Predstavnici evaluacijskog tima Salzburg seminara borave na Sveučilištu u Zagrebu od 12. do 16 travnja. Na temelju prethodno dostavljene samoprocjene (self-evaluation) Sveučilišta, ekspertni će tim razgovarati s članovima rektorskog kolegija, dekanskim timovima, članovima senatskih odbora i studentima o provođenju bolonjskog procesa na Sveučilištu.
U delegaciji Salzburg seminara su: Josef Jarab, bivši rektor Palacky sveučilišta u Češkoj Republici te Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti i Varšavi, Madelaine Green, podpredsjednica Američkog savjeta za obrazovanje u Washingtonu, Sven Caspersen, rektor Aalburg sveučilišta u Danskoj, Jochen Fried, vođa delegacije i direktor sveučilišnog projekta Salzburg seminara, te Manja Klemenčić, doktorantica Sveučilišta u Cambridgeu i Sveučilišta Harvard.
Ovo je drugi posjet izaslanstva Salzburg seminara Sveučilištu u Zagrebu. Prvi se održao 2000. godine kada je napravljena prva evaluacija Sveučilišta koja je dostupna na web stranici www.unizg.hr/iskorak/salzburg.pdf

Više o posjetu


26. 3. 2004. - Novi broj Akademskog glasnika Sveučilišta u Zagrebu

Akademski glasnik u novom broju donosi:
- obavijest o studiji o odljevu mozgova iz Republike Hrvatske u čijem provođenju pomaže UNESCO-ova Katedra
- pregled europskog programa Usklađivanje obrazovnih struktura u Europi (Tuning project)
- obavijest o izvanrednom pozivu za prijavu SOCRATES-TEMPUS projekata
- mogućnost studijskog posjeta Njemačkoj preko organizacije DAAD

Akademski glasnik broj 3/2004


18. 3. 2004. - Okrugli stol "E-learning podrška integraciji sveučilišta"

U Sveučilišnom računalnom centru
(www.srce.hr) 17. ožujka održan je okrugli stol "E-learning podrška integraciji sveučilišta". Okrugli stol moderirao je prof. dr. sc. Petar Pervan s Instituta za fiziku, a sudjelovali su prof.dr.sc. Vlasta Vizek Vidović, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Pero Lučin, prorektor Sveučilišta u Rijeci za opće poslove i poslijediplomski studij, Sonja Špiranec, djelatnica Središnje informacijske službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice, te Luka Juroš, pomoćnik koordinatorice UNESCO-ove Katedre za menadžment u visokom obrazovanju.
copyright c 2003 UNESCO Chair Zagreb | design by vilena