Home

O projektu
Voditelj i kontakt osoba
Novosti
Izvješća

Događanja
U organizaciji Katedre
Međunarodni skupovi

Literatura
Dokumenti i članci
Knjižnica
Pretraživač
Časopisi

Linkovi

English

Pišite nam

Arhiva događanja

 

Podunavska rektorska konferencija u Zagrebu

Sveucilište u Zagrebu je od 29. rujna do 1. listopada 2005. bilo domacinom godišnje Podunavske rektorske konferencije (Danube Rectors' Conference). Konferenciji je nazocilo 70-ak predstavnika sveucilišta srednje i istocne Europe, iz zemalja povezanih rijekom Dunav, a glavna tema bila je financiranje visokog obrazovanja. Uvodna predavanja održali su prof.dr.sc. Ferdinand Devinsky, Slovacka, prof.dr.sc. Wolf Rauch, Austrija, i prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, Hrvatska. Na Konferenciji su održane tri tematske sesije te sastanak predstavnika ureda za medunarodnu suradnju. Zaključke sa održanih sjednica možete pogledati ovdje.


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organizira Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva koji se održao u Zagrebu i Vukovaru od 15. do 19. studenoga 2004. godine.

Temeljni je cilj Kongresa bio upriličiti susret znanstvenika hrvatskog podrijetla koji žive i rade diljem svijeta s njihovim koleg(ic)ama iz Hrvatske te tom prigodom dati smjernice razvoju znanosti i gospodarstva u Hrvatskoj. Cilj je ovoga susreta bio zajedničko angažiranje u različitim oblicima znanstvenog rada, te što konkretniji dogovori i sporazumi o različitim oblicima zajedničke znanstvene suradnje poput:

- zajedničkoga rada na projektima temeljno financiranim inozemnim fondovima, a potpomognutim sredstvima Republike Hrvatske
- gostovanja/radnih boravaka znanstvenika/ca iz inozemstva u Hrvatskoj
- prihvata i boravka znanstvenih novaka u inozemstvu
- osnivanja grupe recenzenata koji bi pomagali u prosudbi znanstvenih projekata i programa
- suradnje znanstvenika na strateškim gospodarskim projektima u Hrvatskoj.

U Kongres se uključio i VIII. Sabor Svjetskoga zbora hrvatskih liječnika.

Otvaranje Kongresa, plenarne sjednice te rad u sekcijama započele su u Zagrebu. Nastavak rada u sekcijama, rasprave, donošenje zaključaka i potpisivanje deklaracije o znanosti održali su se u Vukovaru.

Namjera Kongresa je okupiti znanstvenike iz svih znanstvenih područja za svako od kojih će biti formirana kongresna sekcija, a svaku pojedinu sekciju, koju je sačinjavalo približno 30-35 znanstvenika iz inozemstva i Hrvatske, vodila su dva voditelja, jedan iz inozemstva, a drugi iz Hrvatske.

Troškove boravka svih sudionika Kongresa snosilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a troškove puta sudionici skupa.

Preliminarne informacije o skupu mogu se pronaći na web stranici www.mzos.hr.

 


III Sabor AMAC/AMCA udruga

III Sabor AMAC/AMCA udruga (udruga studenata diplomiranih na hrvatskim visokim učilištima) održao se od 30. lipnja do 3. srpnja 2004. u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu. Rad u Saboru obuhvaćao je pozvana predavanja na temu "Sveučilište, znanost i globalizacija", te izvješća AMAC/AMCA udruga o njihovome radu. Organizacijski odbor Sabora vodila je prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, a njegovo održavanje sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilište u Zagrebu, te pojedini fakulteti.

Na ovome linku možete pronaći dokumente i govore iznesene na Saboru.


 

Eksperti Salzburg seminara na Sveučilištu u Zagrebu

Predstavnici evaluacijskog tima Salzburg seminara boravili su na Sveučilištu u Zagrebu od 12. do 16 travnja 2004. Na temelju prethodno dostavljene samoprocjene (self-evaluation) Sveučilišta, ekspertni je tim razgovarao sa članovima rektorskog kolegija, dekanskim timovima, članovima senatskih odbora i studentima o provođenju bolonjskog procesa na Sveučilištu.
U delegaciji Salzburg seminara bili su: Josef Jarab, bivši rektor Palacky sveučilišta u Češkoj Republici te Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti i Varšavi, Madelaine Green, podpredsjednica Američkog savjeta za obrazovanje u Washingtonu, Sven Caspersen, rektor Aalburg sveučilišta u Danskoj, Jochen Fried, voša delegacije i direktor sveučilišnog projekta Salzburg seminara, te Manja Klemenčić, doktorantica Sveučilišta u Cambridgeu i Sveučilišta Harvard.
Ovo je bio drugi posjet izaslanstva Salzburg seminara Sveučilištu u Zagrebu. Prvi se dogodio 2000. godine kada je napravljena prva evaluacija Sveučilišta koja je dostupna na web stranici
www.unizg.hr/iskorak/salzburg.pdf


Radionica o menadžmentu sveučilišta održana u Tuheljskim toplicama, 20-24 svibnja 2002
(stranica je na engleskom jeziku)
više informacijaSmotra Sveučilišta u Zagrebu


copyright c 2003 UNESCO Chair Zagreb | design by vilena